Fakta om hundrasen Briard

Hundrasen Briand är en mycket gammal ras som kan härledas så långt tillbaka som till 1400-talet, där den för första gången omtalas i en bok. Nu är detta förvisso inget som säger att hunden inte funnits mycket längre, utan bara då den uppmärksammades till en högre grad. Briard är en hundras som under åren har använts till många olika sysslor. Det första den förmodligen användes för och som den är mest känd som är herdehund, där rasens speciella egenskaper kommer mycket väl till pass. Under första världskriget användes även Briand som hund när meddelanden skulle levereras eller för att söka efter sårade och försvunna soldater för att bara nämna några av dess användningsområden.

Facts about the breed BriardNär nu Briard har används som herde och fårhund kommer du säkert att förstå med dessa mycket lojala och skyddande egenskaper att den även är mycket bra lämpad som jakthund. Normalt sett kommer Briard naturligt med långt hår och i färgerna brunt, svart och grått. Alternativt även en blandning av alla dessa. En fullvuxen hund brukar ha en höjd mellan 58-69 centimeter där honan oftast blir något kortare än hanen. Vikten på en Briard varierar normalt mellan 25 till 40 kilo där också samma förhållanden mellan hona och hane är närvarande.

När det gäller denna hundras används den idag fortfarande som en herdehund, men har även blivit mycket populär som sällskapshund och som en bra ras vid valet för utställningar och shower. Detta med anledning av dess lojala och lugna beteende som också passar mycket bra tillsammans med barn. Helt enkelt är Briard en lojal och skyddande hund som verkligen är tillgiven och snäll när den uppfostras på rätt sätt. Normalt sett gäller detta förvisso med de flesta hundraser, och det finns egentligen inte så många hundar som inte har lätt att anpassa sig så länge bra träning och uppfostran ges.